Wanneer gras zaaien

Wanneer gras zaaien

Wanneer gras zaaien

Gras zaaien is een klusje wat bij het goed onderhouden van het gazon hoort. Gras levert een oneerlijke strijd tegen zijn ‘vijanden’. Mos en onkruiden groeien door als gras in ‘winterslaap’ gaat. Daarom zal een gazon zonder mos of onkruid vrijwel niet haalbaar zijn. Maar om het gazon te helpen zijn er wel een aantal dingen die gedaan kunnen worden. Bemesten van het gazon is daar uiteraard onderdeel van. Maar wat mensen nogal eens vergeten is om het gazon jaarlijks te voorzien van jong gras. We onderscheiden in dit artikel het inzaaien van graszaad voor een nieuw gazon en gras bijzaaien op een bestaand gazon.

Graszaad zaaien

Bij het aanleggen of onderhouden van een tuin komt vaak de wens voor het hebben van een gazon naar voren. Een gazon in de tuin geeft ruimte voor kinderen om te spelen of voor volwassenen om lekker op te barbecueën of een feestje te geven in de zomer. Voor het zover is moet eerst een gazon gezaaid worden. En wanneer gras zaaien is een vraag die we vaak krijgen. Het belangrijkste element om in de gaten te houden voor graszaad zaaien is de bodemtemperatuur. Bij een temperatuur van 10 graden zal het zaadje pas ontkiemen. En bij een relatief lange winter en koud voorjaar duurt het wel even voordat die temperatuur is bereikt. Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat vanaf april het gazon kan worden ingezaaid. Naast bodemtemperatuur moet het graszaad ook vochtig gehouden worden.

Gras bijzaaien

Ligt er al een mooi gazon, dan is het belangrijk om het gazon jaarlijks te voorzien van nieuw jong gras. Dat kan door gras bij te zaaien. Een aantal elementen zijn van belang voor het goed bijzaaien van het gazon. Het gazon moet ‘open’ liggen. In een gesloten grasmat zal graszaad niet kiemen. Het beste kan dan ook worden bijgezaaid na het verticuteren. Na het verticuteren ligt het gazon open en is de toplaag luchtig gemaakt. Door gras bij te zaaien wordt het grasbestand op peil gehouden en verjongd. Dit is belangrijk om het gazon te helpen zich goed te ontwikkelen.

Dus wanneer gras bijzaaien?

Het bijzaaien van gras kan het beste na het verticuteren gedaan worden in het voorjaar of in de (na)zomer. Houdt de bodem luchtig en vochtig zodat het graszaad goed kan kiemen. Doe je dit jaarlijks dan zal het gazon er tiptop bij liggen.

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×