Klaver in gazon

Klaver in gazon

Klaver in gazon

Een mooi gazon is de wens van veel tuinliefhebbers. De geur van vers gemaaid gras op een mooie zomeravond is ongeëvenaard. Het liefst hebben we allemaal een strak en groen gazon zonder onkruid (bijvoorbeeld klaver in gazon). Nu is een gazon met 100% gras en zonder onkruid een illusie. Maar we kunnen wel wat dingen doen voor een optimaal groeiend en bloeiend gazon waardoor onkruid minder kans heeft zich te settelen.

Klaver in gras

Het klaverplantje is een veelvoorkomend plantje in gazons. Klaver in gras heeft in veel gevallen als oorzaak een gebrek aan voedingsstoffen, en dan met name Stikstof (N). Klaver is bovendien in staat zelf Stikstof uit de lucht te halen waardoor het met veel minder voeding toch ontwikkeld. Klaver kan ook tegen gebrek aan vocht in tegenstelling tot gras. Langzaam maar zeker zal klaver bij deze omstandigheden de overhand krijgen in het gazon als het onderhoud niet voldoende gebeurd.

Klaver in gazon bestrijden

Bestrijden is een negatief woord met verkeerde associaties. Klaver in gazon bestrijden wordt vaak chemisch gedaan en daar zijn wij absoluut geen voorstander van. Daarom is het van belang om de oorzaak (bodem) aan te pakken en niet het gevolg (het onkruid). Een gezonde bodem met de juiste eigenschappen zorgt ervoor dat gras zich optimaal kan ontwikkelen. En waar gras groeit, groeit geen onkruid. Een aantal basiselementen die je kan doen om de bodem en daarmee het gazon goed te onderhouden;

1. Voldoende (gezonde) voeding

Het gazon vraagt het hele seizoen om voeding. Zorg ervoor dat deze voeding in voldoende mate aanwezig is. Kies daarbij voor een organische meststof die langzaam vrijkomt en uitermate lang werkt. Met een minerale (chemische) meststof jaag je het grasplantje op en moet je veel vaker maaien. En hoe meer er gemaaid moet worden hoe meer energie (meststoffen) de plant zal vragen om door te kunnen groeien. Zoals gezegd willen we een gezonde bodem creëren en hoeven we niet onnodig veel gras te kweken.

2. Regelmatig maaien

Een goed maairegime is van groot belang voor een gezonde grasmat. Zorg ervoor dat je regelmatig maait. Beter een keer vaker dan te lang wachten. En maai op de goede hoogte (3 tot 4 cm). Maai je vaker dan zou je het maaisel kunnen laten liggen. Maar pas op bij te lang maaisel. Dit zorgt alleen maar voor een verdichting van de bodem. Bovendien kan de bodem het maaisel pas verteren als de bodembiologie gezond is. In alle andere gevallen is het raadzaam om het maaisel op te vangen. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over het maaien van gras.

3. Water geven

Water geven is uiteraard van belang voor het gras. Geef in droge periodes liever 1 keer veel water dan elke dag een beetje. Het grasplantje is sterk en hoeft echt niet elke dag gesproeid te worden.

4. Verticuteren

Verticuteren van het gazon is heel belangrijk. Door te verticuteren snij je mos en andere onkruiden uit het gazon. Tevens zorg je voor een luchtige toplaag. Gras houdt van luchtige bodems en zal daardoor beter ontwikkelen. Lees hier het uitgebreide artikel over het verticuteren van het gazon.

5. Nieuw gras zaaien

Na het verticuteren zullen er wat kale plekken ontstaan. Van groot belang is om deze kale plekken opnieuw in te zaaien met graszaad. Op deze manier groeit er jong gras op de kale plekken en niet opnieuw onkruid. Lees hier uitgebreid hoe je gras het beste kan inzaaien.

Sana Flore Gazon Allround (NPK 10-4-6+3MgO+10ZEO voor gazons zonder klaver

Sana Flore Gazon Allround is ontwikkeld voor het bemesten van gazons. In deze organische meststof met zeoliet zit Stikstof (N). Dit is een voedingsstof wat de groei van gras bevordert. Forfaat (P) bevordert de ontwikkeling van de wortels en Kalium (K) zorgt voor een stevig plantje wat tegen weersomstandigheden en betreding kan. Magnesium (MgO) geeft de plant een frisse groene kleur. De unieke eigenschappen van zeoliet zorgen voor een uitzonderlijke lange werkingsduur van de meststof, een aanzienlijke verbetering van de bodemstructuur en een compleet pakket aan voedingsstoffen.

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×