Wanneer moet ik kalk strooien

Wanneer moet ik kalk strooien

Wanneer moet ik kalk strooien

Wanneer je kalk moet strooien in de tuin is een vraag die in twee delen opgesplitst kan worden, namelijk; Op welk moment in het jaar moet ik kalk strooien? En; Bij welke bodemomstandigheden en bij welke planten moet ik kalk strooien?

Op welk moment in het jaar moet ik kalk strooien?

Wanneer moet ik kalk strooien in de tuin - Sana Flore

Mensen maken nog weleens de vergissing om kalk te zien als meststof. Dat is echter niet het geval. Kalk is een bodemverbeteraar maar in kalk zit niet alle voeding die de plant nodig heeft. Om de meststof te vervangen voor het strooien van kalk is daarom ook niet goed. Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari. Het belangrijkste advies wat wij kunnen geven is het volgende; gebruik kalk en meststoffen nooit tegelijk. De aanwezigheid van kalk zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de voeding in de meststof niet kan worden opgenomen worden door de plant. Eigenlijk strooi je de meststof daarmee voor niks. Erg zonde!

Bij welke omstandigheden en bij welke planten moet ik kalk strooien?

Kalk wordt over het algemeen veel gebruikt op het gazon. Dat is vaak ook terecht. Kalk zorgt ervoor dat de ph waarde van de bodem stabiel blijft. De bodem verzuurt namelijk elk jaar een klein beetje. Met het strooien van kalk voorkom je de verdere verzuring van de bodem. Dat is nodig omdat gras zich prettiger voelt bij een iets hogere PH waarde. Mos daarentegen groeit het beste op zure grond (= laag PH). Ook voor het beter opneembaar maken van de meststoffen is een stabiele PH waarde belangrijk. Maar wat voor gras geldt, geldt natuurlijk ook voor sommige andere planten. Veel voorkomende planten die het beter doen op een bodem met een hogere PH waarde zijn: Roos, Buxus, Druif, Beukenhaag, Blauwe regen, Hedera (Klimop), Lavendel, Olijfboom, Sering en Taxus. Er zijn natuurlijk nog veel meer planten waar het goed bij is om kalk te strooien maar met dit lijstje hebben we veelvoorkomende planten in tuinen benoemd.

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×