Gras verticuteren voorjaar

Gras verticuteren voorjaar

Gras verticuteren voorjaar

Het gras verticuteren is niet het meest populaire klusje voor in de tuin. Toch is het eigenlijk onmisbaar voor het goed onderhouden van het gras. Maar wanneer kan je het beste het gras verticuteren?

Wanneer gazon verticuteren

Gras verticuteren voorjaar - Sana Flore

In de winter dalen de bodemtemperaturen. Daarmee zal ook het bodemleven voor een groot deel stoppen. De bodem is in winterslaap. Het gras stopt met groeien maar tegelijkertijd blijven onkruiden wel groeien. Mos is daar een goed voorbeeld van. Mos ontwikkeld zich als de groei van gras stopt. Wanneer kun je het gazon verticuteren? Het is van belang om in de winter ontstane onkruiden in het gazon in het voorjaar te verwijderen uit het gazon. Het gazon verticuteren is daar de beste manier voor. Door het gras te verticuteren in het voorjaar snij je als het ware door de toplaag van het gazon heen. Alle ondiep wortelende onkruiden en mos worden daarmee aangepakt en komen los te liggen. Bovendien maak je de bovenste laag van de bodem luchtig en dat is goed voor de ontwikkeling van het gras.

Verticuteer niet te vroeg in het voorjaar

Kijk uit met het te vroeg verticuteren van het gazon. Wacht in het voorjaar tot de bodemtemperatuur hoog genoeg is. Bij een te lage bodemtemperatuur is de groei van het gras nog niet begonnen en kan het dus nog niet herstellen na het verticuteren. Ook voor het geven van bemesting en het inzaaien met graszaad is dan nog te vroeg. Je wilt na het verticuteren dat het gazon zich gelijk kan herstellen en de groei op gang kan komen. Bij te vroeg verticuteren is dat niet het geval en doe je het gazon onnodige schade toe.

Gras verticuteren zomer

De maanden augustus en september zijn de grasmaanden bij uitstek. Het bodemleven is in volle gang, de temperaturen zijn goed en er valt over het algemeen voldoende neerslag. Ideale omstandigheden voor het gras. Als je het echt helemaal goed wilt doen kan het gazon in deze maanden voor de tweede keer geverticuteerd worden. Graszaad kiemt in deze maanden erg snel waardoor kale plekken snel dichtgroeien met goed jong gras. Op deze manier hou je het gazon mooi luchtig. Gras voelt zich fijn en zal zich optimaal ontwikkelen.

Klik hier voor het uitgebreide artikel over het inzaaien van het gazon.

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×