Mos in de tuin

Mos in de tuin

Mos in de tuin is een veel voorkomend probleem. De strijd tussen mos en gras is een oneerlijke strijd, die het mos gaat winnen als je het gras niet helpt. Mos houdt van schaduw, mos houdt van zure grond, mos kan beter tegen nattigheid en groeit ook als de grond verdicht is. Mos groeit bij lagere temperaturen en bij minder licht dan gras en heeft daarom in het vroege voorjaar meteen al een voorsprong. Het is daarom van belang om uw gazon zo goed mogelijk te helpen. Want mos in gras kan zeker voorkomen worden.

Mos in gras

Om het gazon te helpen tegen mos kunnen een aantal maatregelen genomen worden. Allereerst is het van belang na te gaan waarom het mos in gras er is. Ligt het gazon op een schaduwrijke plek? Is de grond nat of verdicht? Staan er veel bomen of struiken die de voedingsstoffen aan de grond onttrekken? Als deze dingen in kaart zijn gebracht kun je een actieplan opstellen. Ons actieplan tegen mos is;

Stap 1 voeding geven:

Bemest het gazon met Sana Flore Gazon Mos Onvriendelijk in maart. Deze meststof is speciaal samengesteld om het mos te bestrijden in het gazon. De voedingsstoffen in de meststof geven het gazon de juiste voeding in de strijd tegen mos. Sana Flore Gazon Mos Onvriendelijk helpt het gras zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dit gaat ten koste van het mos.

Stap 2 verticuteren:

Verticuteer het gras in april. Verticuteren helpt het gazon luchtig te houden. Gras houdt van een luchtige bodem. Mos niet. Daarom is het goed om het gazon 4 weken na de eerste bemesting te verticuteren. Nog een voordeel van een ‘open’ gazon is dat doorzaaien met graszaad effectiever wordt. Dit is stap 3.

Stap 3 graszaad:

Uw gazon voorzien van nieuw gras is essentieel. In de winter is het gazon kwetsbaar en verliest het terrein tegen mos en andere vijanden. Daarom is het in het voorjaar van belang uw gazon te voorzien van nieuw graszaad. Het kiezen van het juiste graszaad is erg belangrijk. Heeft u een gazon waar in de zomer op gespeeld wordt en wat toch een hoge sierwaarde heeft? Kies dan voor een sterk graszaadmengsel in de vorm van speel/siergazon. Dit graszaad is sterk en kan tegen een stootje. Heeft u een gazon wat (gedeeltelijk) in de schaduw ligt? Dan kunt u kiezen voor een schaduwmengsel. Dit mengsel kan goed tegen schaduw en houdt dus beter stand onder die omstandigheden. Heeft het gazon grote kale plekken, dan is het verstandig deze in te zaaien met een graszaad wat nog sneller kiemt. Zaai uw gazon meteen door na het verticuteren. Uw gazon is dan mooi ‘open’ en graszaad kan zich dan het beste ontwikkelen.

Stap 4 voeding geven:

Jong gras vraagt om extra voeding. Als het gras is gekiemd, (dit duurt in het voorjaar ongeveer 2 weken) kunt u het gazon opnieuw bemesten. Sana Flore Gazon Allround is hiervoor het meest geschikt. Het zorgt voor een goede opstart van zowel het nieuwe gras als het bestaande gras. Je geeft het gazon gelijk de voeding mee waar het op dat moment op vraagt. Sana Flore Gazon Allround werkt uitzonderlijk lang. Hierdoor kunt u een aantal maanden wachten tot stap 5 aan de beurt is.

Stap 5 Zomervoeding voor het gazon:

In juli vraagt uw gazon opnieuw om voeding. De Sana Flore Gazon Allround heeft een specifieke samenstelling waardoor deze het hele jaar door te gebruiken is. De meststof verstevigt de wortels van het gras en beschermt uw gazon tegen droogte. Hierdoor helpt u het gazon met de Sana Flore Gazon Allround ook voor de maanden augustus en september.

Stap 6 Najaar voeding geven:

Ook dit is een belangrijke stap in de strijd tegen mos. Uw gazon heeft bescherming (afharding) nodig tegen de winterse omstandigheden. Is het gazon optimaal beschermt, dan zal er minder gras sneuvelen waardoor het gazon mooi ‘gesloten’ blijft. Hierdoor heeft mos veel minder kans zich te ontwikkelen. Afharden met Sana Flore Gazon Mos Onvriendelijk zorgt ervoor dat uw gazon de juiste voeding krijgt en mos geen kans maakt. Strooi Sana Flore Gazon Mos Onvriendelijk oktober/november (let even op de temperaturen) en het gazon is klaar voor de winter.

Stap 7 bekalken:

Als er iets is waar mos het goed op doet is het zure een bodem. Arme zandgronden zijn van nature iets zuurder dan kleigronden. Het gazon bekalken in de winter houdt de zuurgraad op peil. Bovendien zorg je door te bekalken voor een goede bodemstructuur. Hierdoor blijft de bodem luchtig waardoor mos minder zal gaan groeien.

Als je dit stappenplan volgt zal het gazon beter bestand zijn tegen mos. Je kunt daardoor nog meer genieten van de tuin. Het gazon zal er strak en diepgroen bijliggen, zonder mos!

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×