Paddenstoelen in het gras

Paddenstoelen in het gras

Paddenstoelen in het gras

Hoewel het in de meeste gevallen niet schadelijk is, zijn paddenstoelen in het gras geen mooi gezicht. Het ziet er niet echt natuurlijk uit als er ineens meerdere paddenstoelen groeien waar normaal een mooi strak gazon ligt. Toch is het een natuurlijk proces van de bodem en daarmee van de tuin en kan het dus in vrijwel de meeste gevallen geen kwaad.

Oorzaken van paddenstoelen in het gazon

Het belangrijkste om te weten is dat paddenstoelen in het gazon groeien uit schimmels. Deze schimmels zijn net als alle biologische processen onderdeel van het bodemleven. Het ontstaan van de paddenstoelen in het gazon heeft vaak te maken met de aanwezigheid van organisch materiaal. Dood houdt wat uit bomen is gewaaid, bladeren of plantenresten zorgen voor een voedingsbodem waar de paddenstoelen zich op kunnen ontwikkelen. Een andere oorzaak is de aanwezigheid van bovenmatige hoeveelheden stikstof in de toplaag van de bodem, in combinatie met warme temperaturen en neerslag. Om die reden zie je paddenstoelen ook veel in de periode augustus, september. De bodemtemperatuur is nog warm en er valt over het algemeen veel neerslag in de maanden.

Paddenstoelen na aanleg van graszoden

Groeien er direct paddenstoelen na het aanleggen van het gazon met graszoden? Dat komt omdat er voor het aanleggen vaak een bemesting wordt gegeven met een hoog stikstof gehalte. En zoals hierboven uitgelegd kan dat, in combinatie met, goeie weersomstandigheden, zorgen voor een tijdelijke ontwikkeling van paddenstoelen in het gras.

Paddenstoelen in het gras voorkomen

Zorg ervoor dat het gazon vrijgehouden wordt van dood organisch materiaal. Hout of bladeren van bomen kun je makkelijk uit het gazon harken. Daarnaast kunnen dode plantenresten verwijderd worden door het gazon te verticuteren. Daarmee hou je de toplaag luchtig en snij je al het dode materiaal in de toplaag uit het gras.

Paddenstoelen bestrijden

Het bestrijden van de paddenstoelen is echt niet nodig. Vrijwel in alle gevallen is het niet schadelijk voor het gazon. Als de paddenstoelen toch een doorn in het oog zijn, kan het heel makkelijk verwijderd worden door het gazon te maaien. Vang wel even het gras en de paddenstoelen op in een opvangbak, zo voorkom je de verspreiding van de paddenstoelen in het gazon.

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×