Het belang van bijen

Het belang van bijen

De bij wordt bedreigd. Dat is wat we de laatste jaren vaak horen. Steeds meer wetenschappers waarschuwen voor de achteruitgang van de bijenpopulatie in Nederland en in de wereld. Volgens die wetenschappers is dat een zeer zorgelijke ontwikkeling. Maar waarom is dit zo zorgelijk?

Een aantal feiten op een rij:

  • Er zijn meer dan 350 wilde bijensoorten in Nederland. Daarvan neemt zeker de helft in aantal af.
  • Dit komt onder andere omdat de mens de leefomgeving aantast. Bijen zijn gek op bloemen, die door ons worden weggehaald.
  • Het gebruik van pesticides en onkruidbestrijding in de landbouw en tuinen is een andere oorzaak van het afnemen van bijenpopulaties.
  • Bijen zijn van groot belang voor de mens vanwege de bestuiving.
  • Bestuiving door insecten (waaronder bijen) is noodzakelijk voor meer dan 75%(!) van de voedingsgewassen.
  • De bestuivingsactiviteiten door bijen en hommels zorgen voor een grotere variatie in vruchten en zaden, die op hun beurt weer een bron vormen voor allerlei vogels en kleine knaagdieren.

Een belangrijk deel van onze voedselbronnen zal dus verdwijnen als de bij uitsterft. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van fruit zoals frambozen, appels, peren en kersen. Ook groenten zoals paprika’s en avocado’s zullen verdwijnen. Maar ook koffie is in gevaar zonder de bij.

Wat kunnen wij doen?

Of we het hele probleem van bijensterfte kunnen oplossen is de vraag, maar we kunnen als individu en tuinliefhebber zeker een bijdrage leveren aan een gezonder leefklimaat voor de bij.

  1. Om te beginnen kunnen we stoppen met giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken in de tuin. Deze middelen worden door het regenwater door bloemen en planten opgenomen. Via het stuifmeel komt het terecht bij de bijen die daardoor vergiftigd worden.
  2. Plant bloemen en planten in de tuin waar bijen op af komen. Bijvoorbeeld de Campanula is een onweerstaanbare plant voor bijen en hommels. Maar ook een vlinderstruik (Buddleja) doet het goed bij de bij.
  3. Plant bloembollen in het najaar. Wil je bijen helpen in het vroege voorjaar? Plant dan vooral paarse krokussen. Muizen eten namelijk vooral de gele krokussen op en vogels zijn dol op witte.
  4. Ook verschillende bomen zijn echte bijen-lokkers. Denk bijvoorbeeld aan de boswilg, tamme kastanje en uiteraard de perenboom en appelboom.

Eigenlijk komen deze opties op hetzelfde neer. Zorg voor een gezond leefklimaat en biodiversiteit in de tuin. Op die manier proberen we met zijn allen de bijensterfte tegen te gaan en kunnen we in de toekomst blijven genieten van een lekker kopje koffie en vers fruit.

« Terug

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×