Water geven bij droog weer

Water geven bij droog weer

Water geven is een must voor planten. Zeker nu het al zo lang, zo droog is. Maar hoe en wanneer kun je nu het beste water geven? Hieronder leggen we het uit.

Gazon water geven

Voor het gazon geldt: beter 1 keer heel veel water geven, dan elke dag een klein beetje. Door veel water te geven zakt het water voldoende diep de bodem in en worden de wortels niet ‘lui’. Luie wortels zullen niet diep groeien. En we willen juist een mooi gazon met goed ontwikkelde wortels. Water geven kan het beste in de avond of in de ochtend gedaan worden. Zo verdampt (verspilt) er het minste water. Laat de kraan dus een behoorlijke tijd aan staan. Dat kan best een uur of nog langer zijn. Zorg ervoor dat de sproeier geleidelijk water geeft en niet met een harde straal op 1 plek. Denk maar aan een regenbui. Een lange bui verdeeld over langere tijd is beter dan een hoosbui in korte tijd. De bodem kan maar een bepaalde hoeveelheid water in een keer opnemen. De rest zal weer van het gazon spoelen.

Pas ingezaaide gazons of graszoden hebben, zeker het eerste jaar, meer water nodig dan oudere gazons. Let hier dus ook op bij het geven van water.

Vaste planten water geven

Voor vaste planten geldt hetzelfde. Beter 1 keer veel water geven dan elke dag een klein beetje. Ook hierbij het moment op de dag belangrijk. In de ochtend of avond is het beste, met een voorkeur voor ’s ochtends. Geef je ’s avonds water dan heb je meer kans op schimmelontwikkeling in de nacht.

Let op het soort plant dat je in de tuin hebt. Een plant die gewend is aan droge omstandigheden (mediterrane planten) hebben minder water nodig.

Jonge planten hebben net als jong gras extra water nodig. Zeker bij extreem droge periodes zoals deze zomer.

Heesters water geven

Alleenstaande struiken kunnen het beste water krijgen bij de grond boven de wortels. Het is handig om een dijkje te maken zodat het water daarbinnen blijft en niet wegloopt. Op het blad water geven heeft niet zoveel zin. Het water zal dan aan de buitenrand van de plant terecht komen.

Planten in potten

Planten in potten zullen veel sneller uitdrogen dan planten in de volle grond. Deze mogen bij droge periodes elke dag water hebben om uitdroging te voorkomen. Steek je vinger in de grond om te controleren of deze vochtig of droog is. Is de grond droog dan is het tijd om water te geven. Let wel op dat een teveel aan water weg moet kunnen lopen. Zorg dat er gaatjes onder of aan de zijkant zitten zodat het water weg kan lopen. Hydrokorrels zorgen voor een snellere afvoer van het water.

Zeoliet bespaart water

De meststoffen van Sana Flore bevatten allemaal het natuurlijke gesteente zeoliet. Zeoliet houdt water vast en dat zorgt ervoor dat je minder water hoeft te geven. Dat is goed voor het milieu én voor de plant. In droge periodes bespaar je zeker 10% water. Bovendien blijven je planten en het gazon langer fris en vitaal. Lees hier alles over de unieke Zeogran® formule.

« Terug

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×