Het belang van een najaarsmeststof voor het gazon

Het belang van een najaarsmeststof voor het gazon

Een meststof voor het gazon in het najaar. Het klinkt misschien wat overbodig. Maar dat is het alles behalve. Een najaarsmeststof heeft twee hoofdfuncties: een bescherming voor het gazon in het najaar en de winter én de basis vormen voor een gezonde grasmat tijdens het groeiseizoen.

Voedingselementen voor het najaar

Meststoffen zijn opgebouwd uit veel verschillende voedingselementen. Elk element heeft een eigen functie die bijdraagt aan de gezondheid van de plant. In de najaarsmeststof zitten specifieke voedingselementen die de plant helpen om het najaar en winter gezond door te komen. Zo’n element is onder andere Kalium (K). Kalium zorgt ervoor dat het gazon beter beschermt is tegen winterse omstandigheden zoals regen en kou. Het geeft het gazon als het ware een extra winterjas.

Voorsprong in de lente

Een ander voordeel van het strooien van een meststof in het najaar is de voorsprong die je ermee creëert in het voorjaar. Hoe beter het gazon de winter doorkomt hoe gezonder het gazon zal zijn in het groeiseizoen. De winter is de meest oneerlijke periode van het jaar voor het gazon. In de winter stopt gras met groeien. Mos en onkruiden groeien in de winter veel langer door waardoor het gras de strijd kan verliezen tegen mos en onkruid. De najaarsmeststof helpt het gazon die strijd aan te kunnen. Want waar gras staat, kan geen onkruid of mos groeien. Hoe meer gras er dus blijft staan in de winter, des te minder de ontwikkeling van onkruid en mos er zal zijn.

Het voordeel van de Zeogran®-Formule

In de meststoffen van Sana Flore zit zeoliet. Zeoliet heeft een bindend vermogen. Als de bodemtemperatuur echt koud wordt stopt de opname van voedingsstoffen. De bemesting die in oktober of november is gestrooid is nog niet uitgewerkt maar kan dus niet worden opgenomen door de plant. Zeoliet zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die nog aanwezig zijn in de bodem niet uitspoelen (door regenval) maar tijdelijk worden opgeslagen tot het moment waarop de temperaturen weer beginnen te stijgen. Dat betekent dat vanaf de eerste seconde dat het grasplantje weer voeding nodig heeft in het voorjaar er ook daadwerkelijk voeding beschikbaar is. Zo heb je dus een voorsprong in het voorjaar, door het gebruik van een meststof in het najaar.

« Terug

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×