De Klimop als zeer veelzijdige klimplant

De Klimop als zeer veelzijdige klimplant

Iedere tuinliefhebber kent deze plant wel, de Klimop (Hedera). In aardig wat tuinen komt deze klimplant voor. Maar weet je ook hoe veelzijdig deze plant eigenlijk is?

De Klimop als zuivering voor de lucht

Ja, je leest het goed. De Hedera is in staat om CO2 te binden en fijnstof te filteren. Dit maakt de lucht schoner in de omgeving van de plant. Daarom wordt de Klimop ook vaak gebruikt als klimplant tegen geluidswanden naast snelwegen. Een deel van de uitstoot van het verkeer wordt hierdoor al gefilterd. Fijnstof is een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes die in de lucht zweven. Het is een vorm van luchtvervuiling. Van die deeltjes is roet de meest voorkomende. Dit is door de mens in de lucht gebracht door middel van bijvoorbeeld uitstoot van autogassen. Fijnstof is slecht voor het milieu maar zeker ook voor de gezondheid van de mens. Hoe minder fijnstof er in de lucht zit, hoe gezonder wij, maar ook onze kinderen, opgroeien. Sana Flore staat voor duurzaamheid en heeft de gezondheid van de aarde hoog in het vaandel. Daarom vinden wij deze plant een echte aanrader voor de tuin!

De woonplaats van vogels, kleine dieren en insecten

De Klimop is groenblijvend. Dat zorgt ervoor dat de Klimop een geliefde plaats is voor allerlei vogels, kleine dieren en insecten. Dat bevordert de biodiversiteit in de tuin. De tuin wordt hierdoor een echte woonplaats voor veel (kleine) dieren en insecten die onmisbaar zijn voor ons ecosysteem.

Sterke klimplant

Zoals gezegd is de Klimop groenblijvend. Daarnaast is deze plant ook zeer sterk en zal het op elke grondsoort goed doen. Deze plant heeft ook niet veel voeding nodig om te ontwikkelen en kan eigenlijk altijd (terug)gesnoeid worden. Bovendien groeit hij zowel in de schaduw, halfschaduw als in de zon.

Klimop snoeien

De klimop kun je dus altijd snoeien. Af te raden is om te snoeien als het vriest. De beste tijd hiervoor is in april en in mei na de eerste groei. In het najaar (rond september) kan nogmaals gesnoeid worden. Daarna heeft de plant nog tijd om te herstellen van de knipbeurt. Snoei de Klimop niet als de zon er vol op staat maar bij bewolkt weer. Dit voorkomt schade aan de randen van de bladeren.

Voeding voor de Klimop 

We hebben al genoemd dat deze plant zeer sterk is. Het is echter wel aan te raden om jaarlijks te bemesten. Dit kun je het beste doen in het voorjaar. Dan heeft de plant gezonde voeding tot beschikking om te herstellen van de winter. Bovendien zal hij nog sterker worden en daarmee minder vatbaar voor schimmels of ziektes. Sana Flore Border Allround is ideaal om deze mooie, veelzijdige plant optimaal te laten groeien.

« Terug

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×