Bodemtemperatuur: de graadmeter voor de start van het tuinseizoen

Bodemtemperatuur: de graadmeter voor de start van het tuinseizoen

Eind februari was het zowaar al even voorjaar. Het was nog nooit zo warm voor de tijd van het jaar. Het ene record na het andere sneuvelde. Of dat het resultaat is van de klimaatverandering is aan de wetenschappers, maar het valt wel op dat de laatste jaren steeds meer records worden gebroken als het gaat om droogte en warmte. Een zorgelijke ontwikkeling. Gelukkig kunnen wij als tuinliefhebbers een klein steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Om te beginnen met het gebruik van duurzame producten voor de tuin.

Door het lekkere weer kregen we met zijn allen zin om de tuin in te gaan. Het was ook enorm druk in de tuincentra. Ook wij van Sana Flore kregen weer veel vragen over de tuin. ‘Kunnen we de tuin al bemesten?’, was de meest gestelde vraag.

Het antwoord op die vraag is makkelijk. De bodemtemperatuur is de graadmeter om te bepalen of meststoffen al kunnen worden gestrooid. Vanaf een bodemtemperatuur van 6 á 7 graden begint gras te groeien en wordt het bodemleven weer wakker na een winterslaap. Op dat moment heeft gras ook weer voeding nodig om optimaal te groeien en te herstellen van de winterse omstandigheden.

We begrijpen dat niet iedereen een bodemmeter voor handen heeft. Daarom meten wij de bodemtemperatuur regelmatig. In de warme week van eind februari was de temperatuur van de eerste 10cm van de bodem ongeveer 4 graden. Dat is dus nog te laag. We zijn nu een week verder en er is geen nachtvorst meer geweest.

Vandaag, dinsdag 5 maart, is de temperatuur net 6 graden. Dat betekent dat we bijna kunnen beginnen met bemesten van de tuin. De meststoffen worden gestrooid en de voeding kan gelijk worden opgenomen door de plant. Let op: heb je minder dan vier weken geleden nog kalk gestrooid? Wacht dan even met de meststoffen. Een deel van de meststoffen wordt namelijk niet opgenomen door de plant als er ook kalk gestrooid is.

Wat ons betreft kan het voorjaar dus beginnen. Wij staan klaar om je weer te voorzien van duurzaam tuinadvies met onze duurzame tuinproducten. Bel, mail of app gerust even als we kunnen helpen.

« Terug

Goede en gezonde voeding voor de tuin
×